Избрани Новини

Днес е делото срещу Елена Удря, бивш министър на туризма в Румъния

За нея има Европейска заповед за арест, издадена от съда в Букурещ

Днес, 13.04., от 14:30 часа Окръжният съд в Благоевград е насрочил открито съдебно заседание във връзка с искане на Окръжна прокуратура Благоевград за изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от съда в Букурещ.

Припомняме, че Окръжна прокуратура–Благоевград внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо гражданката на Румъния Елена Удря, задържана на 7.04.2022 г. при гранична проверка на ГКПП-Кулата на излизане от страната.

Установено бе, че лицето е обявено за международно издирване от румънските власти въз основа на Европейска заповед за арест от 7.04.2022 г., издадена от съд в Букурещ.

Елена Удря се издирва за изпълнение на наложеното й наказание от 6 години „лишаване от свобода“ за корупционно престъпление, извършено в качеството й на министър на туризма на Румъния в периода 2010-2011 г.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура–Благоевград от 8.04.2022 г., на основание Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, Елена Удря бе задържана за срок до 72 часа.

Материалите по Европейската заповед за арест са внесени в съда с искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице с цел осигуряване участието му в производството по разглеждане на получената ЕЗА, издадена от компетентния орган в Румъния.

Окръжен съд – Благоевград отложи насроченото заседанието по искане на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мярка за неотклонение “Задържане под стража” на румънска гражданка, издирвана с ЕЗА. Това е бившият министър на туризма на Румъния Елена Удря, издирвана с европейска заповед за задържане. Причината за отлагането бе липсата на преводач от румънски език. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)