Избрани Новини

Днес е Успение на Свети Методий Славянобългарски

Празнуват всички с името Страхил

На 6 април Православната църква отбелязва смъртта на св.Методий Славянобългарски – Успение на св.Методий Славянобългарски.
Св.Методий бил по-голям брат на славянския равноапостол Константин Философ - св.Кирил. В ранната си младост избрал военно поприще и 10 години управлявал една славянска област, подвластна на византийския император.
Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастир, намиращ се в планината Олимп. След време при него дошъл и по-малкият му брат Константин. Оттогава те били неразделни до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело – създаванетo на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните.
Рождената дата на Методий се отнася към 815 г. Той е кръстен Михаил.
За детството на Методий се знае по-малко, отколкото за това на по-малкия му брат Кирил. Житията на двамата братя свидетелстват, че те са родени в Солун, в семейството на византийския друнгарий (морски офицер), подстратега и управител на Солунска област Леон (роден в Солун и вероятно от гръцки произход), известен в българската историография като Лъв и жена му Мария (вероятно славянка).
Според “Пространното житие” на Методий, когато решил да ги прати във Великоморавия, императорът им казал: „Вие двамата сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто по славянски”.
За младостта на Методий също не се знае много, въпреки че изворите подчертават, както и за брат му, големите умствени способности, с които е надарен.
Бащата умира рано, но способностите на децата са забелязани от близкия на семейството и издигнал се до велик логотет Теоктист († 20 ноември 855), главен министър на императорите Михаил II и Теофил и регент на неговия син Михаил III. Неговият ранг е вторият след василевса в империята.
Теоктист извиква своите племенници Кирил и Методий при себе си в Константинопол. През 843 г. по негова покана двамата пристигат в Константинопол и учат философия в престижната Магнаурска школа. На Методий е възложен постът управител на административна област до Солун. От 870 до 885 г. Методий е архиепископ на Моравия. Негов епископ и конкурент е Вихинг.

Днес празнуват всички с името Страхил – старинно име, производно на Страшил, означава да се страхуват от него, да всява страх, страхопочитание, уважение към себе си.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)