Избрани Новини

Днес е Международен ден на детската книга

Началото му е през 1967 г.

Днес отбелязваме Международният ден на детската книга. Началото му е през далечната 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г). През 1956 г. ЮНЕСКО учредява специална награда „Ханс Кристиан Андерсен” на името на знаменития детски автор, наричана още Малка Нобелова награда.

На всеки две години страните от цял свят имат възможност да предложат за награждаване изявен детски автор и илюстратор. В световен план носители на приза са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Номинирани писатели от България са били Георги Константинов и Асен Босев, както и Любен Зидаров в секцията за детски илюстратор.

Празникът официално е приет през 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга. По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната-домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а детски илюстратор да направи плаката на честванията.

Международният съвет за детската книга е международна неправителствена организация, създадена през 1953 г. в Цюрих. Организацията има национални секции в над 70 страни по целия свят и е с официален статут на членка на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО.

По инициатива на международния съвет на всеки 2 години се изготвя и специален списък на детската книга. Всяка държава има право да се включи в него с по три заглавия, които се избират вътрешно по редица показатели. Първата българска книга, включена в списъка, е „Приказен свят” на Ангел Каралийчев през 1974 г. През годините в него влизат още Валери Петров с „Пет приказки” през 1988 г., Йордан Радичков с „Малки жабешки истории” през 1996 г. и Веса Паспалеева с „Пролет в родината” през 1980 г.

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.
Ако имате дете, подарете му книга и му помогнете да развие любов към четенето. Литература ще стимулира развитието на езика и въображението му.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)