Избрани Новини

Туристическият сезон в Гърция е под въпрос

Туристическите резервации не регистрират ръст, а оборотът на ресторантите е паднал до 80%

Туристическите резервации не регистрират ръст, а оборотът на ресторантите е паднал до 80%. Последиците от войната в Украйна и нарастващият инфлационен натиск вече се усещат на туристическия пазар.

„Ако предишни години сме имали 10 резервации, сега те са една и то от британци, които не са толкова повлияни от войната и инфлацията”, сравнява Григорис Тасиос, президент на Гръцката федерация на хотелиерите, цитиран от Kathimerini.
Фвруари и март са месеците, в които се правят ранните резервации заради относително по-ниските цени. По данни на организацията липсват резервации от Полша, която доскоро бе сред петте най-важни за гръцкия туризъм пазари, поради страх страната да не бъде въвлечена във войната. Подобно е положението и с Румъния. Гръцката федерация на хотелиерите отчита и голям спад на резервациите от Германия. От Русия и Украйна изцяло отсъстват по разбираеми причини.

Според Тасиос началото на туристическия сезон ще се отложи поне с месец-месец и половина (началото трябваше да е от 1 март – бел.р.), тъй като първите туристи, които посещават Гърция през пролетта, обикновено са по-възрастни, а именно те са най-притеснени от геополитическите събития.

Заведенията за хранене също се оплакват от ниски обороти в резултат на инфлацията и войната. Йоргос Кавватас, лидер на Асоциацията на ресторантьорите посочи, че бизнесът регистрира наполовина по-нисък оборот през последните месеци, като посещенията на гърците през почивните дни не може да компенсира загубите. Според Кавватас разходите за енергия на заведенията са се удвоили през последните няколко седмици, а цената на суровините са нараснали средно с 44%.

Източник: в."Български новини"



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов