Избрани Новини

Нашенци се втурнаха за по-евтино олио в Гърция

Десетлитрова туба с олио там струва 20.20 евро

Повишаването на цените на олиото и други продукти от първа необходимост у нас накара много жители на Благоевградска област да пазаруват в Гърция. Правят го поне веднъж седмично. Един от тях е земеделският производител от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

„Вчера аз закупих десетлитрова туба с олио за 20.20 евро. Смятах го, това прави литъра 3.95 лева. В България олио под 5.50 лева не можем да намерим. Не може на нашия стандарт на живот да е толкова скъпо“, коментира пред БНР той.

„В България наблюдавам един парадокс, който не вярвах, че ще се случи. Аз съм вече на 55 г., живях и при социализма и сега при псевдодемокрацията, доживяхме и отново войни да има в Европа и тази психоза, която наблюдавам у българина, е постфактум от комунистическо време. В Гърция я няма тази психоза от презапасяване и спекула с цените на храните”, допълни той.

По думите му цената на олиото в България доближава тази на зехтина в Гърция.

„Зехтинът от маслобойна го взех на 3 евро. Далеч съм от мисълта, че и в Гърция не мърдат цените, но тази аномалия, която я наблюдаваме в България, е спекулативна защото, когато станаха горивата в България 3.30 лв., в Гърция от 1.62 евро, горивото се вдигна на 1.70 евро. Все едно с нашите 8 стотинки, а у нас скочи с 30-50 стотинки. Затова казвам, че все още си живеем с предразсъдъците от комунистическото време, когато всичко беше дефицитно “ – допълни Сабахлъков, според когото в Гърция няма психоза и паника както от COVID-19, така и от войната в Украйна.

Междувременно китайският гигант в електронната търговия Ali Baba също започна да предлага олио, което според описанието е „хранително“. В интернет пространството пък се появи снимка с предложение за олио на лизинг. Паралелно с това заради презапасяването с олио някои магазини въведоха ограничение за количеството, което клиентите им могат да закупят.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)