Избрани Новини

ГЕРБ Сандански: С предложения нов ПУП отварят вратичка за строителство в парка на Сандански

Парк "Св. Врач“ е паметник на градинско-парковото изкуство

В новия Подробен устройствен план (ПУП) на парк „Св. Врач“ се отваря възможността за бъдещо строителство в съществуващите частни имоти. По тази причина общинските съветници от ГЕРБ няма да подкрепят направеното от кмета на Сандански предложение в този му вид. То е предвидено за утрешна извънредна сесия на местния парламент. Това се посочва в разпространена от политическата формация позиция.
„Досегашния проект на Подробен устройствен план предвиждаше целият парк да бъде един цял Урегулиран поземлен имот (УПИ). Новият вариант на план, който е внесен за одобрение от Общински съвет, го раздробява на множество такива УПИ-та. Привидно това се прави заради разнородните обекти в парка – плувен интернат, ресторант и др. Зад този параван обаче частните имоти, заедно с някои общински се отделят в отделно УПИ. Така на практика се отваря вратата след време собствениците да предприемат действия, които вече ще са защитени от закона и да влязат в пълно владение на имотите си, в това число и да строят в тях“, се посочва в позицията на ГЕРБ – Сандански.
„Допълнително притеснение буди фактът, че точката се внася за гласуване на извънредно заседание на Общинския съвет, без направените промени от община Сандански да са обсъдени или обяснени на обществото. Всичко това ни кара да мислим, че за пореден път се прави опит за прокарване на спорна точка в нечии частни интереси и то с един от символите на града ни – парк „Св. Врач““, се казва още в позицията. Те изразяват надежда, че заедно към техните гласове „против“ ще се присъединят и представители на други партии ще ги подкрепят в името на обществения интерес.
Припомняме, че парк „Св. Врач“ е паметник на градинско-парковото изкуство. Единственият с пясъчни алеи и един от най-големите по площ паркове в България. В него обаче има няколко частни имоти, като през 2016 г. бе направен опит за строителство в тях. То бе блокирано със заповед на общината, която в последствие бе защитена и в множество съдебни дела. Дългосрочното запазване на парка е възможно само с приемането на нов Подробен устройствен план, което се протаква от управлението на ВМРО в Сандански вече над 2 години.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов