В ХГ "Владимир Димитров - Майстора“ отново влиза пролетта!

Кюстендилските художници показват най-новите си творби

Една красива традиция продължава своя живот! Кюстендилските художници показват най-новите си творби в изложбата „Кюстендилска пролет“, която се открива на 17 март  (четвъртък), 17:30 ч.
Юбилейната експозиция за честването на 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора е във всички зали на галерията и ще продължи шест месеца след 1 февруари 2022 г. Това налага организиране на тазгодишната изложба „Кюстендилска пролет“ в първата зала от недовършената част на галерията.
Общата художествена изложба „Кюстендилска пролет“ води началото си от далечната 1978 година, когато в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ са представени 406 произведения на живописта, графиката и скулптурата от 273 автори от цялата страна. До 1993 г. тя е била със статут на национална изложба. Наименованието „Кюстендилска пролет“ е дълго търсено, за да ѝ определи индивидуалност сред множеството подобни изяви в страната. Основната ѝ тематика сама по себе си ѝ придава поетичен облик.
Изложбата „Кюстендилска пролет“ представя творби на художници, които живеят и творят в Кюстендил, а също така и на творци, родени другаде, но трайно свързани с този град и околностите му. Традиционно в нея участват около 50 съвременни представители на Кюстендилската изобразителна школа. Характерно за всички тях е, че остават винаги верни на творческия гений на народа ни, на неговата тънка чувствителност към хармонията и красотата."


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен