Избрани Новини

Жителите на Шишковци негодуват срещу гаврата с паметта на Майстора

Новините

08-02-2022, 15:38

Снимка:

Община Кюстендил

Автор:

Blagoevgradutre.bg

Всичко от Автора

Художникът е живял в Шишковци в продължение на 27 години

Жителите на кюстендилското село Шишковци са възмутени от опорочаването на картини на Майстора, информира БНР. След среща на членове на местното читалище „Владимир Димитров-Майстора“, местното сдружение „Възход“ и кметството в селото, е изготвено писмо до министър-председателя и до министъра на културата, в което се настоява името на Майстора да не бъде споменавано в изложбата „Другите българки", получила финансиране от Национален фонд „Култура“. 
Местните хора са силно възмутени от добилата популярност изложба, която представя картините на Владимир Димитров–Майстора с транссексуални модели. 
„За всички в Шишковци духът на Майстора е все още жив, тук той се възприема като нещо свято – най-чистият човек, живял в селото“, разказа председателят на читалището Ваня Ризова. Тя уточни, че ако няма реакция от институциите до седмица, местните се готвят да организират и протест.
Майстора е живял в с.Шишковци в продължение на 27 години. Там е създал и едни от най-известните си произведения, ползвайки за модели жени и момичета от селото.
Много жители на Кюстендил също са огорчени от изложбата, финансирана от Национален фонд „Култура“. В социалните мрежи дори се появиха апели за започване на съдебни дела срещу автора на изложбата. Предлага се с обезщетенията от делата да бъде завършена незастроената част от художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов