Избрани Новини

48-годишният Любомир от село Полето и семейството му спасиха два човешки живота

Бъбреците на Любомир са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност

"Любомир беше уважавано и трудолюбиво момче. Винаги гледаше да помага на другите, въпреки че животът му не беше лек" - така кметът на симитлийското село Полето Иван Манчев описва 48-годишният Любомир, който дори в смъртта си не спря да помага на другите! Благодарение на него и на тежкото решение, което се наложило да вземат близките му, Любомир, или поне частица от него, ще продължи да живее в други двама души.

Животът на Любо никога не е бил лек, но въпреки това той винаги се стараел да прави добро на хората. Несгодите и неволите по пътя му не успяват да пречупят доброто му сърце. Негови познати казват, че никога не са го видели да се скара с някой или да откаже помощ на изпадналия в беда. Помагал на родителите си, на брат си, както и на своите племенници.

Но както гласи старата приказка - добрите най-много страдат. Преди около година 48-годишният Любомир получава инсулт, а преди няколко седмици втори мозъчен удар покосява мъжа от село Полето. Лекарите в реанимацията на Многопрофилна болница за активно лечение - Благоевград започват битка за живота му, но е вече късно. Любомир изпада в мозъчна смърт.

Така пред семейството му идва тежкия избор - дали да продължат мисията на Любомир да прави добро, дарявайки органите му или да не го направят. Часовете се изнизвали един след друг. Времето изтичало, трябвало да се вземе решение. След разговори с лекари, близките на Любомир се съгласяват и даряват органите му.

Днес от Александровска болница съобщиха, че бъбреците на Любомир са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност.

Единият реципиент е на 48 години от София и е на хемодиализнодиализно лечение от 4 години, а другият е на 42 години от гр.Пещера, на хемодиализно лечение от 2020 г. Избрани са с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)