Избрани Новини

Пластмасовите бутилки удрят бъбреците

Животът

11-03-2015, 20:31

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Пиенето на по-твърда вода от стъклено шише ни пази от проблеми

Пластмасови бутилки, чаши и кутии за храна удрят бъбреците. Това стана ясно вчера, когато отбелязахме Световния ден за профилактика на заболяванията на отделителната система, който се отбеляза в над 100 държави, пише "Всеки ден". Лекарите са категорични, че навикът на хората да използват съдове за еднократна употреба, значително увеличава възможността от развитие на камъни в бъбреците заради вредния меламин.

Всеки ден над 45 българи умират от сърдечносъдови заболявания вследствие на бъбречно увреждане. С лоша функция на тези отделителни органи са 60% от диабетиците, 41% от хипертониците и 30% от хората с наднормено тегло, сочат още данните. Според родните специалисти всеки трети българин е с бъбречно заболяване.

„Бъбречните заболявания се развиват бавно и скрито. Обикновено, когато те се открият, вече е късно. Пациентите у нас обикновено са в последен стадий и често дори не стигат до хемодиализа", обясни вчера доц. Димитър Шишков, член на Европейската урологична асоциация. Според него, ако човек промени начина си на живот - спортуването, намаляването на солта в храната и редуването на различни минерални води, той значително ще подпомогне бъбречната си функция.

Лекарите припомнят, че България се счита за ендемичен район за бъбречно-каменна болест и се характеризира със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Живеещите в райони с мека вода са по-склонни към образуване на камъни в бъбреците, отколкото живеещите в райони с твърда вода.

„Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. При един на десет души в даден момент се образува камък, като вероятността да се образува през живота е 5 до 10%. За съжаление обаче, всички ние обръщаме внимание на болестта едва когато ни застигне", обясни и д-р Иван Велев завеждащ отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед". Той съветва да се пият между 2 и 3 литра вода на ден, по възможност от стъклени бутилки. По-твърдата вода е за предпочитане - с такава се отличава Североизточна България, както и районите около Плевен, Пазарджик, Монтана и Ямбол.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов