Избрани Новини

Недоволство заради принудително затваряне на ТЕЦ "Бобов дол“

Тя е една от най-големите кондензационни въглищни централи в страната

Отворено писмо до председателя на НС, президента, министър-председателя и министъра на финансите относно изказване във връзка с прекратяването на дейността на ТЕЦ "Бобов дол" АД е изпратил изпълнителният директор на централата инж.Любомир Спасов, предаде БНР.

В писмото, подкрепено от ръководството на централата, общините Дупница и Бобов дол, ръководствата на минната индустрия и синдикатите отправят покана за преразглеждане на  позицията относно централата в Бобов дол.

В писмото е записано, че ТЕЦ "Бобов дол" е една от най-големите кондензационни въглищни централи в страната и най-големият  работодател и данъкоплатец в община Бобов дол. В писмото се посочва, че дружеството осигурява и може да осигури в бъдеще устойчиво икономическо, социално и енергийно развитие на цяла Югозападна България, преодолявайки трансформацията си и използването на природен газ, изграждане на фотоволтаичен парк, развитие на системи за производство и съхранение на водород, и въвеждане на газоводородни турбини. Евентуалното затваряне на централата ще остави без работа работещите в сектор "Енергетика" от Кюстендил, Благоевград и Перник. Ръководството на централата твърди, че затварянето ѝ "от днес за утре" ще доведе до икономически и социален мир в цяла Югозападна България.

От централата посочват още, че ТЕЦ "Бобов дол" попада в списъка за стратегически обекти за националната сигурност на страната и има сериозно участие в регулирането на напрежението и доставките на свободен, регулиран и балансиращ пазар.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов