Избрани Новини

Кюстендил отново ще приеме китаристи от цял свят

На 7-9 април читалище "Братство 1869“ ще бъде домакин на Международния конкурс за класическа китара

В периода 7-9 април т.г. за 25-та поредна година читалище „Братство 1869“ - Кюстендил ще бъде домакин на Международния конкурс за класическа китара, който дава поле за изява на китаристи, музиканти и композитори от страната и чужбина, дошли да покажат своя талант и умения в областта на класическата музика.
Официалното откриване на конкурса ще бъде на 7 април от 17:00 ч. в Голямата зала на читалището. В рамките на трите фестивални дни, освен конкурсната програма за различните възрастови групи, ще бъдат проведени майсторски класове и рецитали на изявени китаристи от страната и чужбина.
Младите музикални дарования ще бъдат оценявани от професионално международно жури - доц. д-р Росен Балкански - композитор и преподавател в НМА „Проф. П.Владигеров” -  София, проф. д-р Стела Митева-Динкова – преподавател в АМТИИ „Проф. А.Диамандиев” Пловдив, проф. д-р Урош Дойчинович – композитор и преподавател, Белград, Сърбия, доц. д-р Елена Хорошавина – преподавател в Одеска НМА „А.В. Нежданова“, Украйна, д-р Милена Вълчева - преподавател в НУМТИ „Д.Петков” - Пловдив, д-р Нели Недева - преподавател в НУИ „Д.Христов” - Варна, д-р Столина Добрева - директор на НМУ “Л.Пипков” - София и др.
Участниците в конкурса ще имат възможността и да почерпят знания и умения в майсторските класове на изтъкнати китаристи като Дарко Багески от Северна Македония, Виктор Илич и Александър Хаджиджорджевич - Сърбия, Огнян Вълев – България.
Във вечерната концертна програма кюстендилската публика ще може да се наслади на изпълненията на Китарен квинтет „Пловдив“ – д-р Милена Вълчева, проф. д-р Стела Динкова, Калин Георгиев, Йоана Тихолова и Костадин Динков; Клавирно трио - Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело, Александър Василенко – пиано; Мандолинен квинтет „Сезони” и др.
Международният конкурс за класическа китара се организира ежегодно под патронажа на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. Художествен директор е Иван Андонов. Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата, по която всяка година се отпуска целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии за завоювалите първите три места във втора и трета възрастови групи.
Цялата програма можете да видите ТУК - https://www.bratstvokn.org/ima…/docs/2022/programa_kk_22.pdf


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов