Избрани Новини

Камерна опера - Благоевград кани на "Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт”

Солист-пиано ще бъде благоевградчанинът Симеон Гошев

Днес от 19.00 часа Камерна опера - Благоевград ще представи на гражданите и гостите на Благоевград оперно-симфоничния концерт „Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт”. Солист – пиано в този концерт ще бъде благоевградчанинът Симеон Гошев, който ще изпълни концерт за пиано и оркестър № 25, съпроводен от оркестъра на Камерна опера с диригент Маестро Красимир Топалов.
„…Симеон Гошев е пианист, който потапя слушателя в своя невидим свят…“ /„Музикални хоризонти“/
Симеон Гошев е роден през 1990 г. в Благоевград. Неговото израстване и съзряване като музикант е събудено още в най-ранна възраст от неговия баща - композитора Йордан Гошев, чиито произведения често са част от концертите и рециталите на младия български пианист.
Симеон Гошев завършва музикалното си образование с отличие в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена, където учи при световноизвестни пианисти като Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн, а от октомври 2021 г. Симеон Гошев е част от елитния преподавателски екип на клавирната катедра на университета.
Лауреат е на много национални и еждународни конкурси по пиано: носител е на голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена през 2019 г., втора награда на международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г., две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Брно, Чехия през 2017 г. и много други.
Симеон Гошев концертира активно в цяла Европа не само като солист, но и с различни  камерни ансамбли. Реализирал е записи за БНР, БНТ, Австрийското национално радио и Баварското радио. От 2020 той е артист на световноизвестната марка пиана Bösendorfer.
Оперната част от концерта ще включва арии и дуети от оперите „Дон Жуан“, „Така правят всички“ и „Сватбата на Фигаро“, изпълнени от солистите на Камерна опера Теодора Петрова, Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Венера Мелеки и Георги Димитров. Оркестърът на Камерна опера Благоевград ще изпълни увертюрата към операта „Дон Жуан” от В.А. Моцарт с концертмайстор Стоил Богданов.
11 март от 19.00 ч. в зала "Пейо Яворов" - концерт на Симеон Гошев - пиано с диригент маестро Красимир Топалов, солисти и оркестър на Камерна опера - Благоевград.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)