Избрани Новини

Фестивалният туризъм се завръща в Благоевград

"Blues&Jazz” се завръща от 14 до 16 април

Четири нови фестивала и вече утвърдени имена на познати събития влизат в културната програма за 2022 година в Благоевград. Любимото събитие, бутиковият фестивал „Blues&Jazz” се завръща. Фестивалът се наложи като марка за Благоевград и се утвърди като устойчиво събитие. От 14 април до 16 април почитателите на блуса и джазмените ще имат възможността да чуят световноизвестни гласове на сцената в зала „Орфей“, парк „Македония“.
Април месец продължава с Пролетен фестивал на съвременното изкуство - събитие,  доказало се в Благоевград. Симпозиумът „Стаички“, част от него, дава възможност да се използват различни артистични пространства и с участието на млади съвременни автори да се реализират интересни изложби. Пространството за цветното и шарено издание на Пролетния фестивал са къщите в квартал „Вароша“.
Май месец стартира с концерт на световноизвестния барабанист Иън Пейс от легендарните Deep Purple. На 1 май в зала „Скаптопара“ от 19.00 часа големият музикант ще представи своя проект „Сейнтед Синърс“. Проектът включва хитовете на златната група Deep Purple, които не са изпълнявани от десетилетия на живо.
Май месец продължава с фестивал съвместно с АУБ, който ще бъди ситуиран в градската градина и подплощадното пространство. На 2 май районът ще бъде изпълнен с шатри, цветове и много музика. 
На 28 май Община Благоевград е подготвила фестивал, насочен към младежката аудитория – “Teen Boom Fest”. Участие в него ще вземат популярни лица от социалните мрежи като инфлуенсъри, блогъри, тиктокъри, влогъри и други. Фестивалът включва и голям концерт с участието на български музикални звезди.
Кулминацията на фестивалния туризъм в Благоевград настъпва през месец юни. От 4 до 6 юни квартал „Вароша“ ще „оживее“. Там ще се проведе новият за града фестивал „Fuck Up Nights Fest”. Той крие в себе си вечери, в които популярни личности споделят за своите провали в живота и начините, по които се изправят отново. Няма да липсват базари за ръчно изработени бижута и сувенири, кулинарни предизвикателства и изложби на открито. Месецът продължава с новия формат на Дни на класиката. Участие в него ще вземе популярната оперна певица Александрина Пендачанска, която ще представи своя майсторски клас. Дните за класика са 9 и 10 юни.
Още едно любимо събитие заема място в културата на Община Благоевград - Детският театрален фестивал „Талантино“ - мястото, в което подрастващите намират своите таланти и артистични умения. Дните са 17, 18 и 19 юни.
Гвоздеят на фестивалния туризъм в първото полугодие за 2022 година на Община Благоевград е “SOUTH WEST FESTIVAL”. Хедлайнери на събитието ще бъдат световноизвестни звезди, а територията за новоутвърдения фестивал ще бъде познатият парк „Македония“ - място, доказало се като фестивално пространство. „South West Festival” е собствена марка на Благоевград, а от общинското ръководство увериха, че фестивалът ще бъде събитие, което ще привлече меломани от цял свят. Музикалният гигант, който ще се превърне в традиционен за града, ще бъде с билети.
Част от програмата в културен аспект ще бъдат и Нощ в библиотеката, Европейска нощ на музеите, кулминацията на 50-ия сезон на Камерна опера – Благоевград с премиерата на „Дон Паскуале“ от Гаетоно Доницети. Оперна гала на открита сцена, посветена на 50 години от създаването на Камерна опера – Благоевград.
Това са само част от акцентите за възраждане на фестивалния туризъм в Благоевград в първото полугодие на 2022 година.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)