Избрани Новини

Подготвят електронен регистър за бомбоубежищата у нас

Разработва се мобилно приложение за ранно оповестяване при бедствия, аварии и катастрофи

Военните действия в Украйна са повод да проверим състоянието на бомбоубежищата у нас. Всички те ще бъдат включени в електронен регистър, който се очаква да заработи следващата седмица. Това каза в Благоевград директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, информира БНТ.

По думите му дирекцията разработва и мобилно приложение за ранно оповестяване при бедствия, аварии и катастрофи.

"Днес до 17 часа ще изтече срокът, в който част от моя екип трябва да подготви един електронен регистър на бомбоубежищата. Идеята е следващата седмица да успеем да го активираме, така че от Благоевград, натискайки едно копче, да знаете къде е вашето укритие и как по най-бързия начин можете да се укриете", разясни комисар Николов.

По думите на Николов бомбоубежищата се проверяват ежегодно, а хората трябва да бъдат спокойни.

"На практика във всички жилищни сгради и обществени, строени след 50-те години на миналия век, мазетата са им пригодени за такива неща. Така че няма нужда от притеснения, че няма място за всички хора и така нататък. Оборудването, общо като цяло е оборудване от 50-60 години, старо оборудване, нормално да не работи така както трябва. Всъщност обаче конструктивните изисквания за тези скривалища са напълно спазени и те категорично защитават от бомби и така нататък", добави той.

В момента се разработва и ново мобилно приложение за сигнализиране за различни видове опасности като пътнотранспортни произшествия или наводнения. Средствата, предвидени за нововъведението, са около 6 млн.лева.

"В диалог съм с мобилните оператори, така че при информация за бедствия, за настъпващо бедствие, друга опасност, тежка катастрофа на магистралата, предупреждения към хората ще бъдат давани по една система. Ще получават кратки указания първо какво да очакват хората и какво следва да направят, за да защитят собствения си живот", каза още главен комисар Николов.

Състоянието на бомбоубежищата в страната се проверява всяка година от пожарната.

Конструктивните изисквания за тези скривалища са напълно спазени и те категорично защитават от бомби и така нататък. Но аз в момента не виждам кой и защо ще ни напада, каза гл.комисар Николов.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)