Избрани Новини

Благоевград отбеляза 141 години от рождението на Тодор Александров

Името му е обезсмъртено в много народни песни

Днес се навършват 141 години от рождението на българския революционер Тодор Александров. По този повод бе извършен ритуал по полагане на цветя. Директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Силвия Домозетска сведе глава пред бюст-паметника на великия революционер. Цветя положиха още кметът на Сандански Атанас Стоянов, представители на учебни заведения и културни институции, представители на политически партии, общественици, граждани.
По време на събитието бяха припомнени факти живота на Тодор Александров.
Той е роден на 4 март 1881 година в щипската махала Ново село.
С трезвата си преценка и лидерски качества, както и безграничната си любов към родината, Тодор Александров остава завинаги в сърцата на българите. Той е наречен „последният цар на планините“. Името му е обезсмъртено в много народни песни, сред които „Нещо ке те питам, бабо“, „Ранен ми лежи Тодор Александров“ и „Всичката се гора“. Нагледен пример за голямата любов на народа е поставянето на неговия лик във видинската църква „Св.Димитър“ редом до тези на светци, на Левски и на Ботев. Годината е 1926-та… едва две след смъртта му!
На 31 август 1924 година, на път за конгрес на серчани в Лопово, Пирин планина, Тодор Александров е убит в местността Равна бука край село Сугарево.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов