Избрани Новини

Новаков предлага Европа да финансира страните, приемащи бежанци от Украйна

Наличното финансиране може да покрива 100% от разходите на държавите, приемащи бежанския поток

Държавите, които приемат бежанци от военния конфликт в Украйна, да получат финансова подкрепа от ЕС за справяне с най-спешните нужди по осигуряване на подслон и защита на мигрантите.
Това предложи в Брюксел българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент, посветена на руската инвазия в Украйна. Идеята на Новаков е Европейският съюз да създаде специален финансов пакет със средствата по линия на кохезионната политика от изминалия програмен период. По думите му тези пари, останали неизползвани от държавите-членки, рискуват да бъдат загубени. Новаков посочи като пример аналогичен подход на ЕС за справяне с COVID кризата през 2020 г., когато отново той внесе предложенията за промяна в регламентите, позволяващи неизползваните средства от политиката по сближаване да бъдат пренасочени спешно за справяне с последиците от пандемията.
Новаков, който е и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, подчерта, че наличното финансиране може да се ползва със задна дата и да покрива 100% от разходите на държавите, приемащи бежанския поток. Предложението е с тези средства да бъдат осигурявани спешна медицинска помощ, храна, вода и медикаменти, както и да бъдат покривани разходи по транспорт и настаняване на мигрантите.
Предстои идеята да бъде представена на вниманието на Европейската комисия и да бъде подложена на гласуване от Европейския парламент в спешен порядък.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов