Избрани Новини

Задържаха граждани на Мароко, Ирак и Алжир, решили да преминат незаконно границата

Обвиняемите са без документи за самоличност

Районен съд – Кюстендил взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 5-ма души, граждани на Ирак, Алжир и Кралство Мароко. Всички те са привлечени от прокуратурата в качеството им на обвиняеми за престъпление по чл.279, ал.1 от НК за това, че на 27.02.2022 г. в района на местността „Славчето“, община Трекляно, са направили опит да излязат през границите на страната за Република Сърбия  без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.

От събраните по делото доказателства следва, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение, по чл. 279, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Налице е и втората предпоставка за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а именно опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемите са без документи за самоличност, нямат местожителство на територията на България, преминали са незаконно границата на път за друга страна от ЕС, поради което съдът счита, че са налице и двете кумулативни предпоставки за уважаване на искането на прокуратурата.

Определенията на РС - Кюстендил, с които по отношение на петимата чужди граждани /на възраст 18 - 26 години/ е взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд - Кюстендил.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов