Избрани Новини

Дирекция "Национален парк Рила“ отбеляза 30-годишнината на защитената територия

Обявиха Националния ученически конкурс "Национален парк Рила – познат и непознат”

Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори днес отбелязаха 30-годишнината на защитената територия. Зам.министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов участва в празника, който премина под мотото „30 години Национален парк Рила – предизвикателство за идните поколения“. Той приветства гостите и служителите на парковата дирекция от името на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов: „Като министър на околната среда и водите ви уверявам, че в мое лице имате надежден партньор в общия стремеж да се грижим за природата на Рила и да я съхраним за бъдещите поколения“.
В тържеството взеха участие представители на общини, държавни, образователни, културни и научни институции, администрации на други защитени територии, неправителствени организации, медии, както и партньори на парка от създаването му.
Директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов представи постиженията и приоритетите в работата на дирекцията. Днес беше обявен Деветият Национален ученически конкурс „Национален парк Рила – познат и непознат”.
Николай Сиджимов и Красимир Андонов връчиха юбилейни плакети и грамоти на партньори и личности с принос за развитието на националния парк в категории „Институции“ и „Личности“.

В категория „Институции“ с плакети и грамоти бяха отличени Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоевград, РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кюстендил, РС „ПБЗН“ – Самоков, Регионално управление на образованието – Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград, ЦПЛР – Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Регионална организация на слепите – Благоевград, Факултет по изкуствата при ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград, СУ „Отец Паисий“ – Самоков, СУ „Христо Ботев“, Сапарева баня, СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Якоруда, Детска градина „Слънце“ – Дупница, Къща за гости „Дешка“ – с.Горно Драглище, МФГ „Годлевски великден“, с.Годлево, Радио Благоевград.

В категория „Личности“ бяха удостоени Владимир Георгиев, Георги Цеклеов, Мая Падарева, Любима Димитрова, инж.Лазар Арангелов, Стоил Вълков, служителите в отдел „Контрол и охрана-Север“ и служителите на отдел „Контрол и охрана-Юг“ при Д „НП Рила“.
Инициатитиве по повод 30-годишнината на Национален парк „Рила“ продължават с три природонаучни изложби в Регионален исторически музей – Благоевград, Посетителския  център в Паничище и Посетителския информационен център в Самоков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов