Избрани Новини

ДНП "Рила“ отбеляза Световния ден на околната среда с поредица от инициативи

Представя уникалната дива природа на защитената територия пред ученици

Дирекция „Национален парк Рила“ отбеляза Световния ден на околната среда под мотото „Въстановяване на екосистемите“ с поредица от инициативи в Благоевград, Паничище, Самоков и на територията на Парка.
Събитията стартираха на 1 юни 2021 г., когато се проведе екологична образователна програма за запознаване с дивата природа на Национален парк Рила“ с участието на хора със специфични потребности в Посетителски-информационен център-Благоевград.
Днес две инициативи са посветени на Световния ден на околната среда. Едната е с участието на първокласници от Трето ОУ „Димитър Талев“-Благоевград. Програмата се провежда в ПИЦ-Благоевград и включва презентации и клипчета за запознаване с дивата природа на Парка и предоставяне на информационни и образователни материали. В Посетителски център - Паничище с беседи и прожекции се представя уникалната дива природа на защитената територия пред учениците от 1 „в” клас на ОУ „Димитър Благоев“-Благоевград.
На 6 юни Д „НП Рила”, Сдружение „Млад планинар“ – Петрич, РИОСВ-Благоевград и БД „Западно-беломорски район“-Благоевград ще проведат образователен поход в Национален парк „Рила“ в района на Сухото езеро и Вапски езера. В инициативата участват ученици природолюбители от 1 до 10 клас от Петрич и партньори на Парка.
На 5-06 юни от 09:30 до 17:00 ч. в Посетителските центърове в Паничище и Самоков са обявени Дни на отворени врати, в които всеки желаещ може да научи интерестни факти за защитената територия, световната природозащитна инициатива с изнасяне на беседи. В ПЦ-Паничище е експонирана изложба, представяща хармонията между човека и природата.
На 7 юни Националния доверителен Екофонд ще обяви резултатите от Националната  награда за природзащитата "Мими Праматарова 2021 г." за литературен конкурс на тема тема „Климатът – „невъзможните срещи“ – какво сподели Снежният човек на един Щъркел“. В конкурса за петнадесета поредна година участват ученици от цялата страна.

През годините Световният ден на околната среда се превърна в една от най-мащабните кампании, посветени на опазването на природата и в международна платформа за вдъхновение и промяна на световно ниво. От 5 юни започва Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите, а правителства, предприятията, организациите и гражданите се приканват да обединят усилия в глобално движение за предотвратяване, спиране и обратимост на деградацията на екосистемите, осигурявайки устойчиво бъдеще за всички.
Десет години може да изглеждат много време, но ООН предупреждава, че са нужни ангажираност, конкретни и бързи действия. До 2030 г. трябва бъдат намалени почти наполовина световните емисии на парникови газове, за да се предотвратят опустошителни климатични промени. Необходим е огромен напредък за постигане на целите за устойчиво развитие - от премахване на бедността и борбата с болестите до опазване на биологичното разнообразие. Трябва да се и загубата на биологично разнообразие – плашеща тенденция, която може да доведе до изчезване на 1 милион вида.
Връщането на деградиралите екосистеми към живот - например чрез засаждане на дървета, почистване на речните брегове или просто предоставяне на пространство на природата за възстановяване – увеличава техните ползи за обществото и биологичното разнообразие. Без да съживим екосистемите, не можем да постигнем целите за устойчиво развитие или Парижкото споразумение за климата. Екосистемите са сложни и разнообразни, а тяхното възстановяване се нуждае от внимателно планиране и прилагане на конкретни мерки и политики.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов