Избрани Новини

Да си спомним за актрисата Ева Тупарова

На 22 февруари се навършват 20 години от смъртта на актрисата при ДТ "Н. Вапцаров“ - Благоевград

На 22 февруари се навършват 20 години от смъртта на актрисата при Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград Ева Тупарова.
Вангелия (Ева) Георгиева Правова е родена на 27.09.1923 г. в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След завършване на гимназията през 1942 г. работи като учителка в с.Гайтаниново и с.Лъжница. През 1944-1945 г. завършва едномесечни учителски курсове в Горна Джумая (Благоевград), където се запознава с Димитър Тупаров и 1945 г. се омъжва за него.
Участва в много любителски театрални представления от ученичка, а по-късно и като учителка. През 1945 г. на един учителски курс в пиесата „Химн на нищетата“ играе главна роля и нейният талант е забелязан от Илия Бръчков, Стоян Вълков и Владимир Давчев. След успешно положен изпит по актьорско майсторство е приета на работа в Областния театър в Горна Джумая през 1947 г.
През 1948 г. Ева Тупарова получава званието „актриса“ и оттогава става член на Съюза на артистите. Била е и делегат на два конгреса на Съюза на артистите.
В периода 1950-1952 г. е на работа в Околийския народен съвет, Градския комитет на БКП - Благоевград и в Съюза на артистите – София. От 1953-1955 г. работи на театралната сцена във Варна, а през август 1955 г. се завръща в Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград и работи до пенсионирането си. Умира на 22 февруари 2002 г. в Благоевград.
През богатата си творческа кариера Тупарова изиграва повече от сто роли. Многото образи, които е пресъздала на сцената, показват нейния талант, получила е многобройни награди, а една от тях е орден „Кирил и Методий“ I степен.
Личен архивен фонд на Ева Тупарова се съхранява в Държавен архив - Благоевград – Ф. № 1587.
/Източник: Държавен архив - Благоевград/


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов