Избрани Новини

Установиха фрапиращи кражби за сметка на онкоболни в СБАЛО - Благоевград

Извършени са злоупотреби за над 200 000 лева

Отклоняване и присвояване на сериозен финансов ресурс, предназначен за лекарства за лечение на пациенти с онкологични заболявания, е констатирано по време на одит в СБАЛО „Св.Мина“. Злоупотребите са извършени в период от две години (от 2019 г. насам),  стана ясно от спешен брифинг на кмета на Благоевград Илко Стоянов след заседание на Медицинския съвет.
Установено е, че са извършени злоупотреби за над 200 000 лева. С парите е трябвало да бъдат осъществявани плащания към фармацевтични компании, а вместо това ресурсът е насочван към взаимоспомагателната каса на лечебното заведение, след което е теглен на ръка от главния счетоводител, който вече е освободен от длъжност.
„Натъкнахме се на фрапиращи нарушения. Нагло, цинично, безпардонно! Ако не бяхме извършили смяна на ръководството, СБАЛО „Свети мина“ щеше отиде към ликвидация. И докато ние организираме благотворителни акции в помощ на онкоболницата, един човек източва пари. Осчетоводявани са средства, които никога не са били плащани“, коментира кметът Илко Стоянов.
Предстои Община Благоевград да подаде сигнал в Окръжна прокуратура.
Кметът поясни, че към момента по сметката на ВСК има налични 13.02 лева.
Само към един от доставчиците на лекарства дължимата сума е над 327 000 лева.
Въпреки ситуацията кметът Стоянов подчерта, че Община Благоевград и ръководството на лечебното заведение няма да позволят работата и грижите за пациентите да бъдат парирани, а доставчиците трябва да бъдат спокойни, че сумите към тях ще бъдат издължени.
„Имаме волята тази болница да продължи да функционира, а качеството на услугите в нея да бъде повишено значително“, коментира още кметът Стоянов.
Той поясни, че в момента се извършват одити и в други общински дружества.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов