Избрани Новини

Благоевград е на първо място по пожари в отоплителния сезон

Най-разпространени са битовите пожари, те се разрастват за 2-3 минути

Област Благоевград е на първо място в страната по брой регистрирани пожари по време на зимния отоплителен период. Това показват данните на Националната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението.

"При пожар най-добре е да напуснем помещението и да се обадим на 112. Димът е най-опасният фактор, защото много бързо може да се получи парализа и да не успеем да напуснем помещението", съветва главен инспектор Георги Сарафов по БНТ.

Най-разпространени са битовите пожари, те се разрастват за 2-3 минути, допълни Сарафов. При тях основна причина са запалените комини, затова те трябва да се чистят периодично.

"Всяка година в областта възникват около 200 пожара, свързани с отоплителния сезон ", допълни главен инспектор Георги Сарафов. "Първото, което трябва да направи човек при пожар, е да евакуира себе си, близките си и да подаде сигнал на 112", казва Явор Хаджиев от доброволното формирование "Добри Измирлиев" към община Благоевград. И допълва ,че в повечето случаи хората, които се опитват да спасяват, се налага да бъдат спасявани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов