Избрани Новини

Зачестяват пожарите заради непочистени комини в Благоевградско

Само в Благоевградска област всеки отоплителен сезон стават около 200 такива пожара

Зачестяват пожарите заради отоплението на твърдо гориво и непочистените комини. Само за последната седмица в района на Благоевград изгоряха покривите на няколко къщи, а пожарникарите всеки ден се отзовават на сигнали за помощ, информира БНТ.

През последните няколко седмици пожарникарите от Благоевград почти всеки ден се отзовават поне на един сигнал за запален комин, като една от основните причини са непочистените сажди, които се възпламеняват, а последиците са повредени покриви, опушени стени, както и къщи, негодни за живеене през студените месеци от годината.

Преди две години, докато е на гости при дъщеря си, Елена Костова получава стряскащо обаждане. В блока, в който живее, избухнал пожар и апартаментът ѝ е пострадал сериозно. Огънят тръгнал от комина на съсед. Кухнята в апартамента ѝ изгоряла напълно, при още три етажа нагоре имало щети.

Само в Благоевградска област всеки отоплителен сезон стават около 200 такива пожара, а тази зима броят им е дори и по-голям. "Само за вчерашния ден имаме 4 такива сигнала, свързани със запалени комини, в цялата страна имаме доста такива пожари. Освен материалните загуби, които нанасят, взеха и няколко жертви, така че нека хората обърнат внимание и се погрижат за отоплителните си уреди", заяви главен инспектор Борислав Сарафов, Превантивна и контролна дейност в РСПБЗН-Благоевград.

Ако коминът се запали, температурата в него надвишава 1000 градуса. Трябва веднага да подадем сигнал на 112 и в никакъв случай да не използваме нафталин или други леснозапалими вещества.

Задължително е в подпокривното пространство коминът да бъде измазан и отвътре, и отвън. Освен това всяка година трябва да се почиства, желателно е преди началото на отоплителния сезон.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)