Избрани Новини

Благоевград сведе глава пред делото на Гоце Делчев

Отбелязахмe 150 години от рождението на революционера

Благоевград се превърна за ден в столица на България - 150 години от рождението на великия революционер Гоце Делчев! За да отдадат почит към славното му дело, в областния център пристигнаха президентът Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, евродепутати и народни представители, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, временно управляващият посолството на Република Северна Македония в България.
В честванията участваха кметът на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Валери Сарандев, председателят на ОбС Радослав Тасков, кметове от Благоевградска област, общински съветници, представители на политически партии и културни институции в областта, на учебни заведения, общественици и граждани.
„Живеем във времена, които постоянно ни подлагат на изпитания. Да, изпитанията пред нас са различни от тези по времето на Гоце Делчев, но неговият пример ни показва как трябва да се уповаваме на вярата и надеждата, и непрекъснато да работим за преодоляване на трудностите и добруването на хората. Заедно! Неговите думи: „Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат“, ни напътстват как трябва да преодолеем различията и заедно да изградим едно по-добро бъдеще. Време е да градим мостове и да търсим, това което ни обединява, а не да горим мостове и да издигаме стени, защото, както казва Гоце Делчев „Където и да се намираме ние живеем духовно свързани един с друг, свързва ни общият дълг към нашия народ, комуто доброволно сме се обрекли да служим“, каза в част от словото си кметът Стоянов.
Думата бе дадена на премиера Кирил Петков, който се обърна към жителите и гостите на Благоевград.
„Много хора казват, че историята трябва да се чете и трябва да се знае, но не трябва да се забравя. Това е така! Историята трябва да се разбира, а героите да се почитат и да се схващат техните идеи и завети. Затова не трябва да забравяме, че Гоце Делчев е символ на свободата! Той е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма. Не трябва да забравяме, че Гоце Делчев посвети живота си на борбата срещу деспотизма.“ каза Кирил Петков в част от словото си.
Тържествена реч имаше и от президента на България Румен Радев.
„В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи. Само месеци след възкресението си през 1878 г. Свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя. И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя.“, каза Румен Радев.
Честванията започнаха с празнично шествие, което тръгна от сградата на Съдебна палата и стигна до пл.„Македония“. В него се включиха всички официални лица, следвайки 10-метров български трикольор. Програмата продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. С военни почести бе посрещнат и президентът на Република България. По време на церемонията прозвуча и химнът на България. Военно формирование 26 400 отдаде своята признателност към идеолога Делчев, като с тържествен марш премина през площад „Македония“. Участие в събитието взеха още Национално дружество „Традиция“ – регионален клон “Георги Измирлиев-Македончето” , Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“ и др. Представители на НД „Традиция“, пременени като войводи, поведоха празничното шествие, като успяха да пресъздадат част от атмосферата от времето на великия и незабравим Гоце Делчев.
Един изключителен завършек на честванията по повод 150 години от рождението на Гоце Делчев поставиха творците от ансамбъл „Пирин“.
Почит, чест, сведени чела, това бе 4 февруари в центъра на Благоевград!


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов