Избрани Новини

Благоевград прекланя днес глава пред личността и делото на Гоце Делчев

Мисия

04-02-2022, 16:16

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

Blagoevgradutre.bg

Всичко от Автора

Президентът Радев и премиерът Петков ще участват в тържественото факелно шествие

Кметът на Благоевград Илко Стоянов положи цветя пред мемориала на Делчевия род, намиращ се в двора на църквата „Въведение Богородично“. Той отдаде почит пред паметника по повод 150 години от рождението на идеолога, революционер и будител Гоце Делчев.
Непосредствено след това кметът Илко Стоянов и директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Силвия Домозетска посетиха изложба в Регионален исторически музей, посветена на живота и делото на националния герой.
Експозицията е под надслов „Безсмъртният апостол Гоце Делчев“, а фотодокументалната част е съвместен проект на Регионалния исторически музей – Благоевград, Македонския  научен институт и Младежкия клуб „Даме Груев“ към института. Тя е изготвена от доц. д-р Александър Гребенаров, д-р Кирил Алексиев и докторант Николета Войнова. В нея са представени жизненият път и идеологическите възгледи на Гоце Делчев за българското националноосвободително движение в Македония и Одринско от края на XIX и началото на ХХ в.
Акцент в изложбата са оригиналните документални, снимкови и печатни материали, излезли изпод перото или свързани с Делчев.
Важно място в експозицията заемат оригиналните портретни снимки на Делчев, някои от които с посвещение, както и последната му фотография от пролетта на 1903 г. със серските дейци пред пещерата Капе.
Благоевградската общественост ще отбележи 150 години от рождението на Гоце Делчев с шествие. Президентът Румен Радев ще се включи в тържественото факелно шествие, което ще започне от Съдебната палата в града и ще стигне до паметника на революционера на пл. „Македония“. Там от 17.30 часа ще се проведе официалната церемония. Румен Радев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово пред жителите и гостите на града.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов