Избрани Новини

Нови противоепидемични мерки влизат в сила в Благоевградска област

Те ще бъдат с продължителност 2 седмици

Нови ограничителни мерки срещу разпростнението на COVID-19 влизат в сила от днес в Благоевградска област. Те ще бъдат с продължителност 2 седмици. 

Преустановява се организирането и провеждането на екскурзии и групови туристически пътувания в страната.

Областните кръгове на националните олимпиади и/или състезания ще се провеждат при спазване на следните условия:
- присъственото провеждане на националните олимпиади на областно ниво и състезания се допуска само при провеждане на място на изследване за наличието на Ковид – 19 с бързи антигенни тестове на учениците и на педагогическия персонал, участващи в провеждането на олимпиадата или състезанието, с изключение на тези, които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или направено изследване;
- осигурена физическа дистанция от най-малко 1,5 метра в залата;
- носене на защитна маска за лице от всички участници, по време на целия престой в училището.

Преустановят се присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

Провеждането на спортни състезания се допуска без публика.
Забраняват се посещенията на непълнолетни лица в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и други, без придружител – родител, настойник или друго лице, полагащо грижи за непълнолетния, след 20:00 ч.
Преустаноява се дейността на пенсионерските клубове в областта.
Ограничава се до 50 % в капацитет/работна площ/брой лица в игрални зали, казина, дискотеки, кина, театри, заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, при спазване на подхода със „Зелен сертификат“ и задължително отстояние от най-малко 1,5 м между посетителите.
Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв.м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, покриващи носа и устата.
Преустановява се провеждането на музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.
На пазари и тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв.м и носене на защитна маска от работещите и посетителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов