Избрани Новини

Д-р Аспарух Илиев: Ковид няма да изчезне като вирус

Общество

02-01-2022, 14:05

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините

Омикрон ще ни посети независимо дали искаме или не. Ваксинираните ще са защитени, неваксинираните по-малко. Преболедувалите ще имат защита, но колко голяма - зависи от това кога са преболедували, как са се лекували (ранното приемане на кортикостероиди, например, влошава създаването на имунитет, беше пракникувано масово от лекарите у нас). Не искам по никакъв начин да звуча песимистично, но тежката уморяемост при Омикрон ме притеснява. Иначе смятам, че с преминаването през нас тази вълна ще бележи постепенното отзвучаване на пандемията, като човешките щети ще са неизбежни и това ще зависи от степента на ваксиниране и преболедуване, както и от общото здраве на засегнатите - ще има починали и то немалко. Омикрон е по-малко опасен за тежко протичане от делта, но в общества с висока степен на ваксинация и доста по-малко хронични болести от българите. И нещо особено важно - изглежда, че децата са по-често засегнати при Омикрон, отколкото при Делта.

Важно е, че имунитетът е временен, не е доживотен и ако искаме да имаме трайна защита без рисковете, това не променя факта, че трябва да сме имунизирани чрез ваксини на равномерни интервали оттук нататък. Ваксините за Ковид трябва да влязат в редовните ваксинационни календари, Ковид няма да изчезне като вирус.

Един въпрос, който рядко се обсъжда, но е в основата на всички проблеми с незатихването на пандемията е дали при огромния брой засегнати хора няма да възникне и нова/нови мутации. Колкото повече хора са засегнати, толкова по-голям е рискът от мутации. Данни от колеги от Харвард, които още не са публикувани, показват, че подобно на Делта, така и при Омикрон носителството при хора с ваксини и бустер е по-краткотрайно от това при неваксинираните.

Последният въпрос е, че дори единична първа ваксина дава някаква защита, така че дори да не сте започнали ваксинационния цикъл, не е късно да сложите ваксина сега. При Пирогов около празниците имаше дълги опашки от желаещи за ваксини, както и на други места. Това показва, че малко по малко започва осъзнаване. Много е важно да имаме контрол върху наближаващата вълна, да можем да я управляваме, затова и мерките на разпространение (маски, дистанция) трябва да се спазват. В момента съм в Боровец и тук никой не проверява сертификатите, а аз съм, може би, единственият "луд" с маска. Това не е контрол на пандемия. И не знам какви грижи и задачи има полицията в Самоков, например, но мястото й е по курорти, заведения и места на събиране на хора. Това, което се случва из цяла България, няма нищо общо с контрол на каквото е да е. Нула, симулация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов