Избрани Новини

Младежите в Благоевград масово не са доволни от вечерния час

РЗИ, общината и полицията започват проверки още днес

Вечерен час и онлайн обучение за учениците в Благоевград. От днес учениците от 5-и до 12-и клас отново учат дистанционно. За непълнолетните е въведен и вечерен час. След 20.00 часа нямат право да са навън без придружител, информира БНТ.

Вечерният час ще остане в сила до края на седмицата, като общината, РЗИ и полицията ще следят спазва ли се той.

В Благоевградска област за последното денонощие са регистрирани 83 нови случая на COVID-19, но областта остава начело на негативната класация по заболеваемост на 14-дневна база. Данните сочат 2 532 заразени на 100 000 души.

От РЗИ предупреждават, че до края на седмицата областта може да влезе в трети етап по заболеваемост, което със сигурност ще доведе и до нови забранителни мерки. В четвъртък или петък най-вероятно ще заседава Областният кризисен щаб.

Oтносно въведения вечерен час - младежите масово не са съгласни с него, някои обаче смятат, че забраната е правилна и ще помогне за намаляване броят на заразените с ковид.

Много от учениците в Благоевград открито изразяват мнение, че не одобряват вечерния час и смятат, че е прекалено рано тийнейджърите да си бъдат вкъщи преди 20.00 часа. Младежите признават, че се притесняват от проверки, но повечето от тях едва ли ще останат у дома.

РЗИ, общината и полицията започват проверки още днес. Ако въпреки забраната навън има младежи, първоначално те ще бъдат предупреждавани, а впоследствие може да се стигне и до глоби за родителите им. Санкциите започват от 300 лева, уточниха от здравната инспекция.

Междувременно броят на пациентите на интензивно лечение в многопрофилната болница в Благоевград рязко нарасна.

В реанимация на интензивно лечение имаме 11 пациенти, тоест едно свободно място,  иначе за средните и по-леките случаи имаме достатъчно легла. Общо хоспитализирани в болницата са 105 пациенти към момента, 5 деца, обясни д-р Огнян Митев, управител на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.

Настанените в болницата деца са в добро общо състояние. По-тежките случаи се насочват към софийски клиники.

Учениците от 1-ви до 4-ти клас в Благоевградска област днес бяха на училище, като преди началото на часовете бяха тествани с бързи тестове. Приблизително около 20 от децата в областта са дали положителен резултат, но точният брой ще стане ясен утре до обяд, обясниха от Регионалното управление на образованието.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)