Избрани Новини

Културните събития в Благоевград набират скорост и през новата 2022 г.

Ще се открие изложба, ще се представи книга, ще се играят театрални спектакли

Културните събития в Благоевград набират скорост и през новата 2022 г.
Ето какво можете да посетите до края на месец януари:
Регионалната библиотека организира две презентации - на 20 януари от 11:00 часа в Библиоклуба – презентация на тема ,,Холокост - геноцид над европейските евреи”, посветена на Международен възпоменателен ден на Холокоста /27.01./ Втората презентация е на 21 януари от 15:30 часа в зала „Изкуство“ и е посеветена на войводата Гоце Делчев по повод 150 години от рождението му.
Градската художествена галерия кани на откриването на изложбата на Румен Скорчев. Авторът ще бъде представен от Галерия „Никола Маринов“ - Търговище, а откриването е в 18:00 часа.
На 22 януари за вниманието на прекрасната детска аудитория ще се състезават и Драматичният театър „Никола Вапцаров“, и Общинският куклен театър. „Драмата“ предлага любимата история за Пепеляшка, която оживява на сцената на Драматичен театър "Никола Вапцаров", за да ни пренесе в един магически приказен свят, изпълнен с красота, музика и вълшебства. Детския спектакъл по приказката на Шарл Перо ще се играе на 22 януари (събота) от 11:00 ч. Кукленият театър ще разкаже познатата история от известната българска народна приказка за Златка Златното момиче. История, която е събрала в себе си мъдростта, символиката, яркият хумор и жизнерадостта на народното ни творчество. Представлението е на 22 януари от 11:00 часа на сцената на Общинския куклен театър в Младежкия дом. Ако искате да разкажете на вашите деца история, която утвърждава чистотата и морала в човешките взаимоотношения и осмива завистта, алчността, мързела и измамата, заведете ги на „Златка Златното момиче“.
На 24 януари Издателство „Еме“ ще направи своята премиера с представянето на книгата ,,Светец и Цар" от Владо Каперски. Събитието ще бъде в Градската художествена галерия  от 18:00 часа. Новият роман на Владо Кпарески ще бъде представен от Румен Леонидов.
На 25 януари от 19:00 часа в представление в зала „Яворов“ Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров ще бъдат „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години. Актьорите използват собствените си имена в постановката, за да я доближат максимално до себе си. А сценарият на тази френска стендъп комедия е адаптиран към българската реалност. Музикалната атмосфера идва от китарата на Митко-Хендрикса.
На 27 януари от 19:00 часа в големия салон на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ можете да гледате „Вапцаров: Песни за човека“. Вдъхновени от живота, творчеството и съдбата на великия български поет, тримата режисьори Тея Сугарева, Стайко Мурджев и Боян Иванов създават този спектакъл.
На 29 януари, събота, от 11:00 часа Общинският куклен театър ще представи историята на едно умно и изключително интересно момче, което може да има всичко, което поиска, но си няма никой, с когото да си поговори – „Малката самовила“. В една чудна нощ, когато "луната свети като ден", насред гората млад герой среща Нея - малката самовила. Тя е горско същество, орисано да пораства, когато е обичано и да се смалява, когато не е.  „Малката самовила“ е за деца над 6 години, много се харесва и на родителите.
Съботният 29 януари явно си е ден за театър, защото вечерта от 19:00 часа в зала „Яворов“ ще можете да гледате ,,Възгледите на един учител за всеобщата просвета” - моноспектакъл на Камен Донев. 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов