Православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна

Имен ден празнуват Татяна и Таня

Днес православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна.
Света мъченица Татяна произлиза от знатно и богато римско семейство, дъщеря на един от най-известните римски префекти. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна  се отказала от светските радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически светец.  
След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Той  не бил убеден последовател на Христовата вяра и без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.
След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й, без да я нарани.
Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна й отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството й.
Накрая, около 225 г. н.е., Татяна и баща й били обезглавени.
Имен ден празнуват Татяна, Таня.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен