Избрани Новини

Засейте мушкатата през януари

Нужни са 11 до 13 седмици да покълнат, да пораснат и да ви зарадват с цвят

Въпреки че през януари навън е зима, това е времето да подготвим саксиите с мушкато за новия сезон.

Нужни са от 11 до 13 седмици на мушкатата да покълнат, да пораснат и да ви зарадват с цвят. Затова януари е най-подходящия месец за сеитба.
Ще са ви необходими:
2. Съдове. Засейте ги директно в малки саксийки или в табли с отделни гнезда. 

3. Торф или почвена смес за разсади. Продават се готови. А може и сами да си направите.

4. Етикети/табелки. Всеки градинар си мисли, че помни достатъчно добре, но 80 дни са си много време. Затова пишете, отбелязвайте, водете дневник. Той ще е от полза и в бъдеще.

Много важни са условията.

Колкото по-светло е помещението, толкова по-добре. Някой слънчев прозорец ще бъде идеален. Ако нямате такъв, добре е да осветявате допълнително. Иначе посевите ще се издължат, ще полегнат и е вероятно да загинат.
Умерената температура и влажност са ключови. Ако са твърде високи, те ще предизвикат неприятности като сечене на разсада, загниване или най-малкото изнежване. Ако пък са твърде ниски, нищо няма да се получи. Дори семенцата няма да поникнат.

Напролет е време за закаляване.
Когато опасността от късни слани през пролетта отмине, младите мушката могат да бъдат преместени навън. Смяната на условията трябва да става поетапно и внимателно. На първо време може да ги изнасяте за час-два в топлите обедни часове. След няколко дни престоят навън може да бъде целодневен. Веднъж заякнали, растенията вече могат да остават денонощно на балкона.

Източник: zeleno.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов