Избрани Новини

ОДМВР и РДПБЗН-Благоевград предприеха мерки за спокойни празници

Планирани са специализирани полицейски операции

От главен инспектор Страхил Анталавичев – началникк сектор „Охрана обществен ред и териториална полиция“ към отдел „Охранителна полиция“, главен инспектор Сергей Алексов – впд н-к сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Благоевград и инспектор Боян Обецанов от сектор „Превантивна и контролна дейност“ при РДПБЗН-Благоевград бяха оповестени предприетите  от ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград  мерки с цел опазване на обществения ред и сигурността  на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни. 

По време на празничните дни са планирани специализирани полицейски операции и проверки на питейните и увеселителни заведения съвместно с органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и други компетентни институции, при които ще се следи за спазването от гражданите на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Ще се осъществява контрол над лицата в районите на големите търговски обекти за спазване на определената физическа дистанция от 1,5 м, задължителното носене на маска за лице в закрити обществени места и търговски обекти, както и струпването или организираното събиране на множество хора над определения минимум.

Ще бъде завишен контролът при пренасянето, търговията, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Там, където се предвижда използването на фойерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ, контролът ще се осъществява от инспекторите по тази линия на дейност.

В новогодишната нощ по време на празненствата на открито по случай настъпването на Новата 2022 година са осигурени допълнително полицейски екипи във всички общински центрове на територията на областта.                   

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии, водещи към общинските центрове и ГКПП е създадена организация за подпомагане на пътното движение от служители на сектор „ПП” при ОДМВР-Благоевград. На 23.12.2021г., 28.12.2021г., 31.12.2019г. и 3.01.2022 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, е създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за организиране и подпомагане на движението, а също и недопускане образуването на автомобилни колони.

Дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри, движение с превишена скорост и отнемане на предимство, а също и недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи.

От РДПБЗН-Благоевград са извършени 220 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност, като са проверени увеселителни, религиозни обекти, места за настаняване и туристически обекти. Констатирани са нарушения, като са съставени два акта за установени административни нарушения и са издадени 16 разпореждания. Предписани са мероприятия и са отдадени срокове за отстраняване на нарушенията.

Ръководството на ОДМВР-Благоевград апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните и почивни дни да завишат бдителността си с цел опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор. Да не допускат близки и познати да произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, като особено внимание да се обърне на децата.

При възникнали инциденти своевременно да се сигнализира на тел.112  Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)