Избрани Новини

Газовата асоциация иска европейско финансиране за връзката Петрич - Струмица

Подобен проект би струвал 40-42 милиона евро

От Българската газова асоциация искат изграждането на газова връзка "Петрич-Струмица" да бъде включено при актуализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, информира БНР. Проектът беше иницииран преди две години на кръгла маса, проведена в Скопие и се подкрепя от търговските палати на България и Северна Македония, каза председателят на Газовата асоциация Пламен Павлов:

"България в последните години се опитва да направи нещо с газов хъб "Балкан". Да разшири пазара, да увеличи потребителите. Единствената възможност за разширяване на обхвата са Северна Македония и Косово".

Подобен проект би струвал 40-42 милиона евро, допълни Павлов:

"Има предпроектно проучване, има инвеститори. Не държим това да се случва на всяка цена с пари на държавата. Но има възможност това да се развива и с външни инвеститори, и с европейско финансиране. Тук става дума да се изгради един малък газопровод, да се изгради връзката на Петрич със Струмица. Не става дума за милиарди. Ако се изгради такава връзка, българските търговци, българските доставчици ще могат да участват на съвсем друга територия. Това е в интерес не само на бизнеса, това е в интерес на страната".Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден