Водоподаването остава най-големият проблем в Благоевградска област

Най-критична е ситуацията в Община Гърмен

5 общини в Благоевградска област са в бедствено положение заради поройните дъждове в края на миналата седмица.

Въпреки че обстановката започва да се нормализира, все още има населени места без вода, също има и големи щети по пътната инфраструктура.

Водоподаването е най-големият проблем в област Благоевград, каза за БНТ областният управител на Благоевград Николай Шушков. Най-критична е ситуацията в Община Гърмен, където река Места струти водопровода, който е преминавал над реката.

В момента е осигурено режимово водоподаване до всички села в Гърмен. В определени часове се подава вода, а ВиК екипи работят денонощно, за да се осигури по-голям дебит, обясни областният управител.

"Днес с решение на Министерския съвет ще се освободи резерв от питейна вода, от Държавния резерв, и тази вода ще тръгне към населените места, които имат затруднение", обясни областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Той допълни, че няма опасност за спирането на газоподаването. Вчера за няколко часа то беше спряно, тъй като е трябвало да се обследва газопроводът, но още снощи поетапно е започнало газоподаването за Благоевград.

Това беше сериозен проблем, тъй като освен многото домакинства със газ се снабдяват и всички детски градини, училища, обществени сгради и болници, поясни Шушков.

Той допълни, че предстои незабавното обследване на щетите и от днес комисии по места ще обходят районите. До края на работния ден ще дадат точен доклад за щетите.

"Подходът ще бъде коренно различен, а не както е било досега - не просто някой да поиска едни пари и МС да ги отпусне, а се иска да се оценят тези щети и едва тогава ще се отпуснат средствата - толкова, колкото са необходими", посочи областният управител.

Той допълни, че всички, които са били засегнати от бедствието, могат да се обърнат към службите за социално подпомагане. Към момента 109 души се снабдяват с храна в Благоевградска област.

Областният управител съобщи, че очаква още днес кметовете в засегнатите общини да отменят бедственото положение.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"