Избрани Новини

Добра вест: Дупница има нова художествена галерия (снимки)

Сградата бе построена по Програма за ТГС България - Република Северна Македония

С експозицията "Съхранено изкуство" - история, природа, архитектура, традиции и бит в картините на дупнишките художници от ХХ век бе открита новата Общинска художествена галерия в Дупница.
 
Сградата бе построена по Програма за ТГС България - Република Северна Македония, проект "Обща история и култура - мост отвъд границите" с европейско финансиране. Галерията разполага с три експозиционни зали, депо за съхранение на картини и лаборатория за реставрация.
 
В изложбата "Съхранено изкуство" са включени 42 творби от общинския художествен фонд, който почти тридесет години се съхранява от Исторически музей - Дупница. Сега дупничани могат да видят част от това художествено богатство на града.
Сред авторите са Владимир Димитров-Майстора, Патрики Сандев, Димитър Топлийски, Георги Лазов, Димитър Казаков-Нерон, Николай Янакиев, Алцек Мишев, Асен Ушев, Владимир Пешев и други. Куратор е Николай Ущавалийски, заместник-директор на Националната художествена галерия.
 
"В концепцията за експозицията се ръководих от два основни принципа. От една страна това са автори, по един или друг начин свързани с град Дупница и неговия регион, а от друга - художници от национално значение, чието присъствие е чест за всяка художествена галерия. Във фонда се съхраняват редица творби с висока художествена и изключителна музейна стойност. В голямото пространство на галерията са изложени живописни произведения и рисунки на имена от българското изкуство, които са от национално и европейско значение. Безспорно от колекцията моливни и тушови рисунки на Владимир Димитров–Майстора, които притежава Общинският художествен фонд, задължително е участието на знакови творби като малкия подготвителен етюд на майката на художника, който е основа за създаването на масленото платно „Портрет на майка ми“, едно от най-популярните произведения на художника. Като акцент на експозицията се явява и една ранна живописна работа на Алцек Мишев (1940), който от 70-те години живее и работи в Италия и намира място в съвременно развиващите се процеси в европейското и световно изкуство", каза при откриването на изложбата Николай Ущавалийски.
 
Водосвет отслужи архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и дано "всичко да върви по вода", както казва народът.
Кметът инж. Методи Чимев отбеляза, че непременно трябва да съхраним и за поколенията след нас тази културна история за Дупница.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)