Избрани Новини

В Дупница започна дарителска кампания "Спаси, опази, съхрани артефакт"

Набират се средства за спасяване на дупнишката шевица

В Дупница започна дарителска кампания "Спаси, опази, съхрани артефакт". Това е мотото на съвместната инициатива на Ротари клуб–Дупница в партньорство с Община Дупница и Исторически музей – Дупница. Ротари клуб Дупница посвещава тазгодишната си коледна кампания на културно-историческото наследство от Дупнишкия край.
"Образците, съхранили се и достигнали до нас, ни разказват история, чрез тях проглеждаме в миналото си. Подредените експонати в музейните витрини реконструират един различен свят – света на нашите предци. Всеки един малък детайл „говори“, дава познание, от което се учим и което трябва да предадем на поколенията след нас.
Затова дарителската кампания, която обявяваме, е насочена към спасението и съхранението на артефакти от миналото на нашия край.
Погледът ни е фокусиран към образци от историята и изкуството, които са типични за нас – дупничани, които ни представят пред другите и са уникални, характерни само за нас.
Още от началото на ХХ век вниманието на специалистите-етнографи е привлечено от дупнишката шевица – специфична и оригинална по своя стил, създадена точно тук в малък регион в полите на Рила. Наречена е в науката "дупнишка" по мястото, където е сътворена.
Дупнишката шевица е призната за едно от върховите постижения в българското народно везбено изкуство. Тя е един уникален идентификационен код за нас, дупничани, с който да се гордеем, но и който трябва да съхраним и пренесем във времето.
Наистина, много назад във времето дупнишката шевица е забравена и до нас са достигнали малко образци. Във фонда на Историческия музей са съхранени само три оригинала на части от ръкав и две ошвици /нагръдници/. Точно това ни кара да бъдем още по-бдителни и всяка следа за намерен оригинал да ни мотивира за действие.
По следите сме на такъв артефакт. Това е и причината да започнем набиране на средства за откупуването му!" - информират организаторите.
За старта на кампанията Ротари клуб – Дупница изработи продукти с изображения на дупнишката шевица – тениски и кърпи.
Всеки може да стане част от благородната кауза, като закупи подарък за Коледа с прекрасни орнаменти на шевицата.
Ще ги откриете в Исторически музей – Дупница (ул.„Велико Търново“2; бивш Юндом, втори етаж) и на други места в града. Като част от кампанията може да придобиете и Албум „Дупнишка шевица – образци и схеми“.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов