Избрани Новини

Днес храмов празник отбелязва централната църква в град Рила

Построена е от Земеделско дружество "Орач” в периода 1885 г. - 1892 г.

Днес храмовия си празник отбелязва централната църква в гр.Рила "Свети Николай Мирликийски чудотворец”, която датира от 1885 г.
Построена е от Земеделско дружество „Орач” в периода 1885 г. - 1892 г. Осветена е от Самоковският митрополит Доситей през 1892 г., изцяло зографисана отвътре през 1893 г. Стените са от каменна зидария. Храмът е зидан изключително с речни камъни и е покрит с цигли, което го прави по-устойчив на природни бедствия.
Покривната конструкция е на две нива с три огромни кубета - дървения, подпряна изцяло на 12 носещи дървени колони.
В църквата се намира владишкият трон на храм “Св.Архангел Михаил”, изработен и дарен през 1819 г. от архитектон Алекси Рилец.
В църквата “Св.Николай” има овален стенопис в дървена рамка, който е от Хрельовата църква в Рилския манастир. Царските икони на иконостаса са дело на Алексо Василев – зограф от Дебърската школа.
Сградата на камбанарията се състои от ниско и високо тяло, стъпили на обща каменна основа и продължаваща с тухлена зидария. Там се намират две камбани с еднаква изработка, но с различна големина. Надписът на по-голямата е “Камбана за храм „Св.Николай“ в Рила – 1895 г.”, а на по-малката “Камбана за храм „Св.Архангел“ – 1895 г.”
Днес, на храмовия празник, отец Костов отслужи литургия. Църковният хор изпя накрая "На многая лета". Миряните бяха омесили вкусни пити, баница, рибник и се раздадоха пред църквата за здраве и благополучие.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов