Избрани Новини

В град Рила приключва реставрирането на подстъпите към комплекса "Св.Архангел Михаил"

Храмът е един от най-старите в района

Приключва вторият етап от реставрирането и оформянето на подстъпите към комплекса на храма "Св. Архангел Михаил" в гр.Рила, строен през 12 век, дострояван през Възраждането. Обновяването на комплекса  започна преди 3 години със средства по Програмата за трансгранично сътрудничество с проект с община Старо Загоричане (Северна Македония), информира БНР. 

Укрепването на купола и по фасадата, освежаването на уникалните стенописи в храма, правени през 17 и 19 век,  което приключи преди 3 години, струва малко над двеста хиляди евро. От месеци са реализира вторият етап от реставрирането на храма, един от най-старите в района, изграден до бившия царски път към Рилския манастир.

Лазар Чавков, зам.кмет на общината, каза: "Вътре направиха настилката. Стенописите са отделени. Вътре остава да се довърши второто ниво, което отстрани има една стълба. То е било за монахините някога. Пътеките, оградата, настилки, парково пространство има малко".

Заради противоепидемичните мерки в храма няма да се отслужва литургия, няма да се прави и курбан за здраве на Архангеловден.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов