Избрани Новини

Пресклуб на БТА ще има и в Благоевград

Калъпчиевата къща ще бъде и място за срещи с журналисти от Република Северна Македония

Шестима кореспонденти преди настоящия са работили за БТА в района, но за първи път, благодарение на доброто сътрудничество с областния управител, БТА ще има национален пресклуб, който ще отговаря за една от най-големите области в България като територия - Благоевград, каза по време на подписването генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.
Начинът и бързината, с която се стигна до сключване на договора, областният управител Николай Шушков определи като показателни за това, че при добри намерения и сътрудничество, и може да се намери бързо решение при взаимодействие между институциите. "Радвам се, че даваме възможност на Българската телеграфна агенция като изразител на политиката на нашата страна в областта на информационния поток, да разполага с този дом", посочи Шушков. По думите му пресклубът на БТА в Благоевград ще бъде и място за провеждане на пресконференции и информиране на обществеността за събитията от областта, както и място за обучение на млади журналисти, тръгнали по трудния път на тази професия.
Калъпчиевата къща ще бъде и място за срещи с журналисти от Република Северна Македония, планирани са и много съвместни инициативи, които да се състоят в пресклуба на БТА в Благоевград, обяви Кирил Вълчев. Тази къща дава възможност част от архивите на агенцията да бъдат преместени или дублирани в нея, така че историческата памет на България да се съхранява по-добре, посочи генералният директор на БТА.
Калъпчиевата къща, в която ще бъде пресклубът на БТА в Благоевград, е построена в непосредствена близост до дома на партизанина Никола Калъпчиев (1914-1942) през 1980 г. и в нея е била подредена експозиция с негови лични вещи. След промените от 1989 г. експозицията е предадена за съхранение на Регионалния исторически музей в града. През 2008 г. сградата е ремонтирана по проект "Красива България"
С подписването на договора между областния управител и генералния директор на БТА, Благоевград ще се присъедини към мрежата от пресклубове на БТА в страната - в София, Велико Търново, Пловдив, Видин, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кюстендил, Казанлък, Враца, Варна, Ловеч, Русе и два зад граница - в Босилеград (Сърбия) и Тараклия (Молдова).
БТА присъства в Благоевград от 50-те години на миналия век с кореспондентите си Кръстю Банков, журналистът и писател Георги Божинов, известен със своите документални разкази, пътеписи и исторически романи, сред които и "Калуня - каля". Кореспондент на БТА в Благоевград в периода от 1956-1970 г. е Георги Жерев, също автор на редица романи, есета, фейлетони, разкази и пиеси, сред които "Родопска балада", поставена 117 пъти на сцената на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Сред кореспондентите в областта е и Никифор Ненков.
Най-дългогодишен кореспондент на БТА в Благоевград е Емил Михайлов. Той предава за събитията в областта от 1987 г. до кончината му на 31 март 2019 г., работейки до последно за БТА. На 9 януари 2020 г. в Артсалона на Радио Благоевград беше открита изложба в негова памет под мотото "С фотоапарат и усмивка. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов", организирана от Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти. Като кореспондент на БТА Михайлов е направил повече от 500 хиляди снимки, съхранявани в личния му архив.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)