Избрани Новини

В Симитли ще отбележат храмовия празник на параклиса "Св.Стилиян“

Свети Стилиан Пафлагонийски е наречен още Детепазител

На 26 ноември Българската православна църква почита Свети Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител. По този повод в храм „Рождество Богородично“ и в параклиса „Св.Стилиян“ в Симитли ще се състоят утринна служба от 7.30 часа и Света литургия от 9.00 часа, която ще бъде водена от отец Спас Веселински в съслужение с други свещеници.

Припомняме, че през 2015 година Неврокопският митрополит Серафим освети параклиса „Св.Стилиян“, който се намира точно до храм „Рождество Богородично“. От изграждането на параклиса до днес той е предпочитано място от миряните в Симитли за извършване на свето кръщение на техните деца. Местните жители приемат, че както Света Богородица, така и Св.Стилиян са закрилници на Симитли.

Свети Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)