Избрани Новини

Изгоря пътнически автобус на АМ "Струма", 45 души са загинали

12 от жертвите са деца, магистралата ще остане затворена през целия ден

Тежък инцидент стана на АМ „Струма". Автобус, пътуващ от София към Благоевград, катастрофира. 45 души са загинали. Сред тях има и деца. Инцидентът е станал край отбивката за Боснек малко след 2 ч. през нощта. По предварителна информация вследствие на катастрофата е възникнал пожар, заяви пред БТВ гл.комисар Николай Николов, който е на място. Автобусът е влязъл от ГКПП „Капитан Андреево“ тази нощ в 21:15 ч. и е пътувал за Северна Македония. Хората са се прибирали от Истанбул.

По първоначална информация автобусът е самокатастрофирал, а шофьорът е загинал на място.

В автобуса са пътували 52-ма души. Седем от тях са откарани към "Пирогов". Тяхното състояние не е тежко, тепърва им предстоят прегледи, а след това ще бъдат разпитани.

Автобусът е с македонска регистрация.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев вече се е свързал с българския премиер. Уведомено е и българското МВнР.

„Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия“, каза Заев.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че временно е ограничено движението в двете посоки на АМ "Струма" в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" поради горящ автобус при 30-и км.

Обходният маршрут е от пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово".

Борислав Сарафов, заяви че това е непозната по размери човешка трагедия. „4 автобуса са влезли от Истанбул, в този автобус са пътували 52-ма души, 12 от които са деца. Загинали са 45 души, сред тях и децата. Телата са изгорели до неузнаваемост, пътуват лекари, които да вземат анализ и да установим с ДНК-проби кои са починалите. Основните версии са човешка грешка, втората е възникнала внезапна техническа неизправност“, обясни директорът на Националното следствие Борислав Сарафов. 

„Това е участък, в който доста често стават инциденти, има голям наклон, но не мога да коментирам повече, причините могат да бъдат много“, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров. Той допълни, че участъкът е мокър, има над 50 метра скъсана мантинела от автобус.

Служебният премиер Стефан Янев призова информацията за тежката катастрофа да се поднася щадящо, тъй като това е огромна трагедия.  

„Гледката е ужасяваща. Аз такова нещо не съм виждал.  Хората вътре са напълно изгорели. На въглен. Скупчени са. До момента не можем да кажем колко са на брой, нито кои са. Трябва да се идентифицират“, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов