Избрани Новини

На разходка в старинния благоевградски квартал "Вароша"

Благоевградският "Вароша” възниква през XVII век

Тесни калдъръмени улички, уникална архитектура, разнообразни занаяти и исторически паметници посрещат жителите и гостите на Благоевград в стария квартал „Вароша”.
„Вароша” възниква през XVII век. През Възраждането „Вароша” приютява най-добрите учители и дейци на културата от региона, които участват активно в революционните борби на българите.
През 80-те години на ХХ век Община Благоевград реставрира квартала, защото къщите са почти разрушени от времето. Външният им облик обаче е запазен.Те помещават галерии, работилници, центрове по изкуства, керамика, литература, живопис и други.
Думата „вароша” идва от прабългарски и едно от многото ѝ значения е „стар град”. Във „Вароша” се намира църквата „Въведение Богородично”, която е обявена за национален паметник на културата, къщата на Георги Измирлиев-Македончето, революционер, един от апостолите в Априлското въстание, Регионалният исторически музей. Кварталът е обявен за културен паметник.
За благоевградчани и гостите на града, „Вароша” е история, традиции, но и място за разходка и отдих. Два хотела и няколко заведения създават удобство за туристи и посетители.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов