Избрани Новини

Изложба разказва за еврейската общност в Горна Джумая

Снимките проследяват атмосферата на взаимно разбирателство между българи и евреи

По повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста, отбелязван на 27 януари, РИМ - Благоевград представя изложбата "Еврейската общност в Горна Джумая с автори д-р Кирил Алексиев и Снежана Захариева. Изложбата е посветена на представителите на еврейската общност, съществувала в Горна Джумая до 1948 г., когато почти всички евреи от града се преселват в Израел. Дава сведения за еврейската общност в града, за участието й в обществено-социалния живот и взаимоотношенията й с българите. Показани са част от изявените представители на местното еврейство - търговци, сарафи и дребни занаятчии.
Обърнато е внимание на моменти от ежедневието и празничното битие на горноджумайските евреи. Семейните отношения ги поддържат и обособяват като самостоятелна етническа група. Това способства за запазване на еврейските традиции, като до Балканските войни (1912 – 1913 г.) разликата между евреи и българи е особено отчетлива. С времето тя значително отслабва и след Първата световна война процесите на интеграция в българското общество се задълбочават. Снимките, показани в изложбата, проследяват добрите взаимоотношения и атмосферата на взаимно разбирателство между българи и евреи.
За реализирането на „Еврейската общност в Горна Джумая (Благоевград) – житейски хоризонти” са използвани материали от фондовете на Регионален исторически музей - Благоевград, изследването на Христина Десподова, както и експонати от Централния еврейски музей при Централната софийска синагога.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)