Избрани Новини

Хиляди македонци са в избирателните ни списъци

Рекордьори са две села в Благоевградска община – Рилци и Бело поле

Близо 28 000 жители на Северна Македония са в избирателните списъци на община Благоевград и на тези избори. Въпреки че през пролетта общината и прокуратурата започнаха процедура по заличаване на част от тях, броят им все още е голям.

Рекордьори в тази посока са две села в района – Рилци и Бело поле. Парадоксалното е обаче, че всеки е чувал за чужденците, но никой не ги е виждал. По документи къща в село Рилци също е обитавана от жители на Северна Македония. Местното население е малко под 800 души, а регистрираните чужденци са 3526. Избирателният списък на входа на кметството прилича на огромна книга, страниците на която са затиснати с райбер.

След писмо на местните жителите до прокуратурата и полицията през пролетта започна заличаването на фантомните гласоподаватели.

„Имайки предвид, че едва няколко месеца са минали оттогава, общо взето цифрата не може рязко да се промени. Все пак трябва да има правно основание. Много малко е броят на тези граждани, които са упражнили правото си на глас“, заяви секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

До момента от списъците са премахнати над 3000 души.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)