Избрани Новини

Осъдиха македонец, пренасял дрога през границата

Присъдиха му 10 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лв.

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова постанови присъда „Лишаване от свобода“ за срок от 10 години при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и „глоба“ в размер на 100 000 лв. по отношение на Селман Д. – гражданин на Р.Северна Македония, албанец по народност. Съдът го призна за виновен в това, че на 28.03.2021 г. в района на ГКПП – Гюешево, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с управлявано от него МПС- лек автомобил „Мерцедес“, е пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество – коноп /марихуана/, опакован в 17 пакети с общо тегло 4,260 кг на обща стойност 17 040 лв. - престъпление по чл. 242, ал.2 от НК.

Съдът приспада времето, през което подсъдимият е бил задържан мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 30.03.2021 г. до влизане на присъдата в сила. Съдът отнема в полза на държавата лекия автомобил, послужил за пренасянето на високорисковото наркотично вещество, собственост на Селман Д.

Подсъдимият не се признава за виновен, като защитникът му пледира за оправдателна присъда. Заместник-окръжният прокурор Ивайло Илиев пледира за осъдителна присъда и наказание близо до средния размер за това престъпление – „лишаване от свобода“за срок от 12 години и половина и глоба в размер на 150 000 лв.

Присъдата на Окръжен съд – Кюстендил може да се обжалва и протестира пред САС в 15- дневен срок, считано от днес.

Съдът потвърди взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Определението подлежи на обжалване пред САС в 7-дневен срок.

 Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)