Избрани Новини

Започва традиционната акция "Зима“

Целта е да бъдат сведени до минимум пътнотранспортните произшествия

От днес започва традиционната акция „Зима“. Целта е да бъдат сведени до минимум пътнотранспортните произшествия. Водачите трябва да подготвят автомобилите си за управление при зимни условия и да шофират отговорно.

И тази година акцията ще протече в 3 етапа, като всеки един от тях ще е с продължителност по 10 дни. През първата десетдневка фокусът ще бъде върху водачите на велосипеди, през втората акцентът ще е насочен към пешеходците, а през третата – към водачите на моторни превозни средства.

Освен на автомобилите си е важно хората да обърнат внимание и на аптечката в него, както и да си припомнят основните правила по оказване на първа медицинска помощ на пострадал. Важно е безопасното поведение на водачите на пътя и движението със съобразена с пътните условия скорост.

Акцията се провежда в продължение на 27 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР - ГДНП, отдел „Пътна полиция“, и Българския червен кръст. През последните години в партньорството се присъединиха Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

И тази година в първата десетдневка на ноември ще има засилени проверки на велосипедисти и водачи на ППС с животинска тяга. През втората ще се обърне внимание на пешеходците, които през зимния период са особено уязвими. Освен да пресичат само на определените за това места, които в повечето случаи са и осветени, апелът към тях е в тъмната част на денонощието да носят по-светли дрехи или такива със светлоотразителни елементи. Никога да не забравят, че техните зрителни възприятия не са същите като на водачите на МПС, които възприемат случващото се зад стъклата на своите автомобили. В третата десетдневка ще се засилят проверките на водачите на МПС и ще се следи автомобилите да са оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм, изправност на осветителната и стъклопочистващата системи.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)