Избрани Новини

Мартина Фийни, посланик на Ирландия, бе на посещение в Благоевград

Завърши конкурсът за журналисти "Сърце и слово срещу наркотиците“

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов и посланикът на Ирландия в България н.пр. Мартина Фийни проведоха официална среща днес. Двамата обсъдиха стратегически въпроси за развитието на Благоевград, привличането на нови инвеститори в областния център като продължение и надграждане на вече започнало сътрудничество между двете страни. Кметът Илко Стоянов допълни,че общинската администрация работи по стратегия за мащабно сътрудничество между Общината и университетите в града, за стимулирането на ученици, които да продължат образованието си във висши учебни заведения в Благоевград, както и професионалното им развитие в бъдеще.
Повод за срещата бе конкурсът за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналистка Вероника Герин. Инициативата на конкурса е по идея на Общинския съвет по наркотични вещества- Благоевград и се провежда ежегодно съвместно с Община Благоевград и посолството на Ирландия в България.
И тази година в рамките на конкурса бяха наградени десетки журналисти в трите категории „Електронни медии“, „Печатни издания“ и „Документално кино“. Голямата награда- плакет и грамота в първата категория спечели Росен Петров за предаването „Операция история“- историческо предаване за знакови моменти в българската и световна история и значими и противоречиви личности. В категория „Печатни зидания“ комисията утвърди две големи награди - национална и международна. Голямата национална награда бе присъдена на Петър Бучков, съавтор на книгата "Корупционната България" – том 1, както и като журналист на електронното издание "Новата Реалност", отговорен редактор и журналист на списание "Правен Преглед". Международната награда бе присъдена на Никола Гратери и Антонио Никасо за книгите „Нелегален кислород“ и „Не ги наричайте герои“. Наградата за документално кино бе присъдена на Милена Милотинова (автор), Росен Елезов (режисьор) и Любомир Станоев (оператор) за филма „Хроники на едно национално предателство“- филм за денационализаторската комунистическа политика и насилствената македонизация в Пиринския край през 1944-1949г. и изкуственото създаване на македонския език.
Пълният списък на наградените може да видите на посочения линк.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов