Избрани Новини

Отбелязаха 30 години кинообразование в ЮЗУ "Неофит Рилски“

Представиха документална изложба и късометражен документално-архивен филм

С представяне на гостуваща документална изложба и късометражен документално-архивен филм „Пристигането на влака на киното в София“ бяха отбелязани 30 години кинообразование в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Автор и съставител на изложбата е д.изк.н. Петър Кърджилов.
Събитието, организирано от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, е част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата, посветен на 45-годишнината от основаването на Югозападния университет „Неофит Рилски“.
Изложбата представя ранната история на „кинематографа“ в България и прохождането на филмовото изкуство в София. Тематичните й рамки са поставени от две знакови събития – осъществяването на първата кинопрожекция в България на 8 декември 1896 г. в София и официалната премиера през януари 1915 г. на първия български игрален филм – комедията „Българан е галант” с режисьор Васил Гендов и продуцент Аладар Оттай (Остерайхер), един от собствениците на кино „Модерен театър“.
Чрез представения богат архивен материал се материализира една „историческа разходка“ от осъществяването на първите сеанси, прожекции и представленията на гастролиращи кинематографи, през установяването на първите подвижни кина и логичната скорошна поява на първите стационарни кинотеатри до създаването на първия български игрален филм.
Изложбата и документално-архивният филм „Пристигането на влака на киното в София“ са част от тематична програма „Киното като ИЗОБРЕТЕНИЕ“ в рамките на проект „Г8 Кинолекториум: Киното като…, финансиран от Национален фонд „Култура“.
Документално-архивният филм "Пристигането на влака на киното в София" може да бъде гледан тук 


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)