Избрани Новини

Кацаров: Ако мерките не сработят до 10-15 дни, единствената алтернатива е пълен локдаун

Зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите на гишета, въпросът в момента се обсъждал

Ако мерките не сработят до 10-15 дни, единствената алтернатива е пълен локдаун. Това заяви за предаването „Събуди се” по Нова тв здравният министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му настоящата вълна трябва да бъде овладяна за 10-15 дни. Според него най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпа капацитетът на болниците и те да не могат да приемат пациентите.

"След 10-15 дни ще имаме голям проблем, ако не пречупим вълната. Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни. Ако мерките бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, заяви Кацаров.

Той отбеляза, че ако мерките сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на училище и това ще е първото нещо, което ще отпадне.

Той коментира и спорния въпрос защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище. "Да, парадокс е. Но с една съществена разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с такъв документ – това вече е безопасна среда, в училищата такива изисквания не са въведени”, обясни служебният здравен министър. По думите му детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия.

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат сертификат с номера, който са получили при тестването и с ЕГН. Ако не могат да се справят сами през интернет, могат да го направят там, където е правен теста, в лаборатория или РЗИ.

"Мненията на повечето експерти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са сигурно доказателство. Това е мнението на по-голямата част от експертите. Има информация, че ЕК обсъжда този въпрос с учени от различни страни. Ако те преценят, че това е допустимо, че има достатъчно научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено незабавно в нашата страна”, каза министърът.

Зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите на гишета. Въпросът в момента се обсъждал.

"Само контролните органи могат да проверяват кой сертификат е истински. Всички, които проверяват, трябва също да имат сертификат. Те могат да поискат лични документи, но заведенията нямат право да искат документ за самоличност. Ако изхождаме от това, че целият ни народ се състои от мошеници, нищо няма да стане. Ако всички не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат“, каза той.

По време на изборите няма да има задължителна ваксинация.

„Към днешна дата не предвиждаме различни мерки от тези на предишните избори”, обясни Кацаров.

Ваксини имало достатъчно от всички желани. Той коментира и фалшивите сертификати.

"Ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат. Това е въпрос на съзнание на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и близките си. Ако отсега не го разбираме, няма какво да стане”, каза министърът.

Относно тестовете, д-р Кацаров обясни, че те ще са безплатни, но ще се плаща пробовземането.

"Пределната цена е 10 лева, надявам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да искат повече от 10 лв., по-малко могат. В момента се сключват договори с лабораториите, които желаят”, заяви Кацаров.

Няма нито 1 противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания, обясни той.

"Могат да ми се припишат много грешки и приемам това нещо. Много добре съзнавам, че една част от нещата, които направихме, могат да бъдат направени по-добре, но смятам, че начинът, по който се управляваше кризата, е правилен", коментира Кацаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов